Taiteilijat

ITÄ-festivaalin taiteilijat ovat tuottaneet festivaalin kollektiivisesti työskennellen. Taustajoukkoihin kuuluu parikymmentä taiteilijaa. Esittelemme heitä tässä aakkosjärjestyksessä.

Taiteilijoita yhdistää itähelsinkiläisyys.

***

Pauliina Aladin

Pauliina Aladin on savolaisesta kylästä kotoisin oleva, Berliinin ja New York Cityn vaikutteiden motivoima taidetoimija. Häntä kiinnostaa erityisesti taiteen tuominen ulos teatteritiloista, ihmisten monimuotoisuus, teosprosessien yhteisöllisyys ja yksilöiden säihkeen kirkastaminen.

Tällä hetkellä Pauliina työskentelee yhteisöllisen taiteen parissa tanssi- ja sirkusopettajana, koordinaattorina ja kouluttajana Sirkus Magentalla sekä tanssi-, sirkus- ja joogaopettajana Maria Baric Companyssa.

Viime vuosina Pauliina on työskennellyt yhteisötaiteilijana kehittäen tanssin ja sirkuksen olomuotoja Helsingin Tyttöjen Talolla, Sirkus Magentalla ja tanssiteatteri Hurjaruuthissa. Vuosina 2014-2015 hän työskenteli varhaiskasvatusyksikön sirkus- ja tanssitaidepedagogina Vantaan kaupungin TAIKAVA –hankkeessa.

https://pauliinaaladin.wordpress.com/

****

Rea-Liina Brunou

Rea-Liina Brunou on Roihuvuoressa asuva tanssi- ja esitystaiteilija. Viimeisimmissä töissään hän on pohtinut vanhemmuuden ja koreografisen ajattelun yhtymäkohtia, sekä tarkastellut tanssia mielikuvituksen liikkeenä. Rea-Liina ylläpitää myös pientä nykytaidetilaa Kolarissa, Lapissa. 

****

Mikko Helenius

Mikko Helenius on Itäkeskuksessa asuva muusikko, joka on opiskellut Sibelius-Akatemiassa Helsingissä ja Edgar Varése -konservatoriossa Pariisissa. Hän työskentelee tällä hetkellä Helsingin Oulunkylän seurakunnassa kirkkomuusikkona sekä sovittajana ja säveltäjänä.

Monityylinen improvisointi on Mikolle tärkeää. Hän on tehnyt urkurina paljon yhteistyötä mm. saksofonisti Junnu Aaltosen, sähkökitaristi Jukka Orman ja hanuristi Kimmo Pohjosen kanssa. Mikko soittaa myös bandoneonia ja on esiintynyt useissa maissa tangoyhtyeissä sekä orkesterien solistina ja argentiinalaisten artistien säestäjänä. Hän on esiintynyt myös tangoa ja nykytanssia yhdistävissä teoksissa useiden koreografien kanssa; mm. Minna Tuovinen, Martin Heslop ja Jarkko Lehmus.

Helsingin juhlaviikoilla 2018 Mikon urkutaituruutta kuultiin Kimmo Pohjosen ja Tuomas Norvion kanssa Ultra Organ- teoksessa, jossa urkumusiikki tuotiin tälle vuosituhannelle.

****

Elli Isokoski

Tanssitaiteen maisteri Elli Isokoski on vienyt nykytanssia vanhustyön yksiköihin vuodesta 2002. Hän toimii laaja-alaiseti tanssijana, kouluttaja, yhteisötaiteilijana, tuottajana ja videotaiteilijana. Isokoski on perustamansa tanssiryhmä Myrskyryhmän johtaja. 

Isokosken työ ikäihmisten parissa käynnistyi halusta viedä tanssiesityksiä hoitolaitoksiin, mutta on vuosien mittaan laajentunut sisältämään hoitajakoulutusta, taiteilijaresidenssejä hoivayksiköissä ja osallistavaa tanssielokuvatyöskentelyä. Isokoski tunnetaan yhtenä merkittävimmistä asiantuntijoista, mitä tulee tanssiin vanhustyössä.

Taiteellisessa työssä Isokoski arvostaa kohtaamisen hetkiä ja haluaa tuoda ikäihmiset esille luovina toimijoina.Tällä hetkellä hänen tanssielokuvatyöskenteyä ikäihmisten kanssarahoittaa Suomen kulttuurirahasto kolmevuotisella henkilökohtaisella apurahalla.

https://www.myrskyryhma.fi/

****

Aino Juutilainen

Aino Juutilainen on Helsingissä asuva sellisti, säveltäjä ja äänisuunnittelija. Tällä hetkellä hänen työnsä keskittyy pääasiallisesti AINON -yhtyeeseen, joka soittaa Juutilaisen säveltämää musiikkia sekä 14-osaiseen Jälkiä -ääniteossarjaan, joka leviää ympäri Helsinkiä vuosina 2019-2021.

Näiden lisäksi Juutilainen toimii freelance muusikkona erityisesti improvisaation ja jazzin kentällä. Juutilainen on työskennellyt monipuolisesti musiikin parissa, improvisoinut, säveltänyt, konsertoinut nuorten lahjakkaiden jazzmuusikoiden kanssa, luonut musiikkia tanssi- ja nukketeatteriesityksiin sekä esiintynyt orkesterin solistina ja kamarimuusikkona.

ITÄ 2019 -festivaalilla Aino Juutilainen esiintyy uuden Hexad nimisen improvisaatioyhtyeen riveissä sekä osana SPA performanssia.

****

Mirva Keski-Vähälä

Mirva Keski-Vähälä on tanssitaiteilija, koreografi, tanssinopettaja, perhetyöntekijä ja itähelsinkiläisen tanssi-ja joogastudio KehoLataamon omistaja. Taiteessaan hän kerrostaa toisiinsa nykytanssin, somaattisen liikkeen, japanilaisen Buto-tanssin sekä visuaalisen taiteen elementtejä.

Mirva käsittelee taiteessaan ruumiillisuuden kautta ihmisen identiteettiä ja rinnastaa kehon voimakkaasti luontoon ja sen ilmiöihin. Hänen teoksensa ovat pääosin paikkasidonnaisia, jolloin metsä, suo, järvi tai kaupunkitila määrittelevät liikkeen raamit. Hänen taiteensa ja opetuksensa tavoittelee ihmisen luontosuhteen vahvistamista ja yhteisöllisyyden tukemista.

Hänen teoksiaan on esitetty Suomessa ja ulkomailla, mm. Pietarissa ja Berliinissä. Mirva on työskennellyt freelancer koreografina ja opettajana vuodesta 2007 ja vuodesta 2014 pääosin yhteisötaiteilijana ja -pedagogina perhetyössä.

www.keholataamo.fi

****

Veera Lamberg

Veera Lamberg on tanssitaiteilija, joka on saanut koulutuksensa Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance -korkeakoulussa Lontoossa sekä Helsingin yliopistossa teatteritieteen oppiaineessa, jossa hän keskittyi tanssintutkimuksen opintoihin. Vuodesta 2008 hän on toiminut tanssijana, koreografina, opettajana tuottajana ja koordinaattorina pääasiassa pääkaupunkiseudulla. Tällä hetkellä hän työskentelee Tanssiteatteri Auracossa, Esitystaiteen seurassa sekä hoitaa puheenjohtajan luottamustehtävää Suomen tanssi- ja sirkustaiteilijat (STST) ry:ssä.

Taiteilijana Veera Lamberg on kiinnostunut liike-energian, läsnäolon ja kohtaamisen tutkimisesta. Taidepoliittisesti häntä kiinnostaa erityisesti taiteen rakenteiden kehittäminen niin, että taide olisi mahdollisimman saavutettavaa kokijoilleen sekä kestävää tekijöilleen.

ITÄ 2019 -festivaalilla Veera Lamberg toimii tiedotuskoordinaattorina.

****

Pia Lindy

Tanssija, koreografi Pia Lindy on työskennellyt 1996 lähtien taiteilijana, opettajana ja fasilitoijana erilaisissa työryhmissä ja projekteissa monenlaisissa ympäristöissä ja konteksteissa. Häntä kiinnostaa, miten yhteiskunta näkyy ja tuntuu kehoissamme, liikkeissämme, teoissamme tai valinnoissamme. Mitä on taide tässä ajassa?

Lindy on syventynyt improvisaatioon ja prosessikeskeisyyteen työskentely- ,esitys- ja jakamisen tapana. Viime vuosina Itä-ja Koillis-Helsingissä toteutuneiden taideprojektien painopisteinä ovat olleet kokemuksellisuus, liikkeessä kohtaaminen ja osaamisen sekoittuminen eri ikäisten ja taustaisten ihmisten kesken.

****

Heidi Masalin

Heidi Masalin on valmistunut koreografiksi Teatterikorkeakoulusta vuonna 2005, jonka jälkeen hän on työskennellyt koreografina ja tanssijana. 

Heidi Masalin on KATVE [blind spot] –nykytanssiryhmän taiteellinen johtaja.  KATVE [blind spot] tuottaa monitasoisia ja raikkaita nykytanssiteoksia lapsille ja nuorille. Ryhmän teoksia leimaa visuaalisuus, fyysisyys ja mielikuvitus. Teoksissa työskentelee vahvoja nykytaiteen ammattilaisia.

KATVE [blind spot] on perustettu vuonna 2012 Heidi Masalinin ja Virva Talosen toimesta.  Seitsemän olemassaolovuoden aikana on syntynyt yhteensä 14 tanssiteosta. Ryhmä toimii yhteistyössä muiden nykytanssin ja –taiteen kentän toimijoiden kanssa. Aktiivinen kiertuetoiminta on tärkeä osa ryhmän toimintaa. KATVE [blind spot] toteuttaa 1-2 ensi-iltaa vuodessa. 

****

Saara Norvio

Saara Norvio (ent. Töyrylä) on itäisessä Helsingissä asuva taidetanssija. Saara aloitti tanssiharrastuksen 7-vuotiaana Hangossa asuessaan ja on siitä lähtien viettänyt suurimman osan ajastaan tanssin ja taiteen piirissä. Teatterikorkeakoulussa hän opiskeli vuosien 2003-2008 aikana.

Freelance-kentällä hän on työskennellyt useissa eri kokoonpanoissa ja eri koreografien kanssa. Saara on yksi taiteidenvälisen esitystapahtuma Kuplat-Juhlien perustajajäsenistä. Hän on syventänyt tietoutta kehon viisaudesta mm. Vitaalishiatsu-opintojen muodossa. Saara on myös pienen lapsen äiti. 

Stoassa hän on esiintynyt aiemmin teoksissa: Moves (in order of appearance) ja Pieniä draamallisia muunnelmia (2008) kor. Jyrki Karttunen, Hetkessä – Rhythmitis (URB -festivaali 2013), kor. Tarja Rinne ja tanssijat, Mortal Road Movie (2015), kor. Sari Palmgren ja DANCE (2018) kor. Anna Maria Häkkinen. Saara oli mukana tekemässä myös ensimmäistä ITÄ-festivaalia syksyllä 2018 ja ohjasi kurssia musiikkisalissa keväällä 2019 (Zodiak/Stoa).

https://saarasofianorvio.portfoliobox.net

****

Saara Olarte

Saara Olarte on itähelsinkiläinen freelance-harpisti. Olarte valmistui musiikin maisteriksi belgialaisesta Hogeschool Gentistä vuonna 2006 ja on siitä lähtien työskennellyt orkesterimuusikkona eri puolilla Suomea. Olarte innostuu erityisesti nykymusiikista ja improvisaatiosta.

ITÄ-festivaalilla Olarte esittää Stoan aulassa otoksen moderneja sooloharpputeoksia.

****

Mirva Mäkinen

Mirva Mäkinen toiminut Kallion lukion tanssin lehtorina vuodesta 1999 lähtien. Tanssijana hän on työskennellyt muun muassa Karttunen Kollektivissa (kor. Jyrki Karttunen), Circo Aereon ja Joona Halosen teoksissa. Viimeisen viiden vuoden aikana hän on työskennellyt Valtteri Raekallion kanssa viidessä eri teoksessa.

Mirva Mäkisen omissa koreografioissa häntä on erityisesti kiinnostanut esiintyjän suhde katsojaan ja katsojan positio. Hän on tehnyt sekä paikkasidonnaisia teoksia että näyttämöteoksia. Hän on jo pitkään pohtinut erilaisia tapoja katsojan position muuttamiseksi yhdestä katsomosuunnasta myös tilalliseksi elementiksi.

Mirva Mäkisen tuoreessa taiteellisessa väitöskirjassa hän nostaa tanssijan somaattisen läsnäolon keskiöön.

****

Laura Pietiläinen

Laura Pietiläinen on koreografi, tanssija ja laulaja. Hän valmistui tanssitaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulun koreografikoulutusohjelmasta vuonna 2008. Vuonna 2016 Lauralle syntyi hänen sieluunsa kosketuksissa oleva voimahahmo Michaela – The Queen of Fucking Everything, jonka kautta hän alkoi tehdä taidettaan. Michaelalla on yhteys Universumin mittaamattomiin, voimallisiin ja voimauttaviin energioihin, ja hän luo tanssiesityksensä näiden energioiden johdattelemana. 

http://michaelathequeen.com

****

Jaana Pirskanen

Jaana Pirskanen on psykologi, filosofian maisteri ja tanssitaiteen kandidaatti, ja on jo yli 15 vuoden ajan käsitellyt taiteessaan kauneusihanteita, sukupuolittuneita normeja sekä monimuotoista seksuaalisuutta ja sukupuolisuutta performanssin, videon, burleskin ja dragtaiteen keinoin.

Pirskanen työskentelee myös Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksessa Setalla.

Pirskanen on toiminut ITÄ-festivaalilla mukana olevan Aistikkaat- projektin taiteellisena johtajana. Aistikkaat projektin valokuvaaja ja videontekijä Vilma Rimpelä on valokuvaaja ja videontekijä, jonka töissä näkyy kiinnostus ihmisiin, ilmiöihin ja alakulttuureihin. Parhaillaan hän tekee dokumenttielokuvaa Suomen underground drag-skenestä.  Projektin tuottajana on toiminut Marleena Haapaniemi.

****

Reija Stenius

Skenografi Reija Stenius on valmistunut Central Saint Martinsista vuonna 2007. Hän on suunnitellut lavastuksia saviveistoksista liikennemerkkeihin sekä pukuja tavanomaisemmista muuntuviin, lavasteen ja puvun sekoituksiin. Hän käyttää usein materiaaleina paperia, roskia ja kierrätysmateriaaleja, koska kantaa huolta maailman tilasta sekä tunnistaa käytetyn materiaalin sisältämän arvokkaan historian.

Materiaaleissa häntä kiinnostaa transformaatio ja tuhoutuminen. Stenius on erityisen kiinnostunut veistoksellisista ja rajoittavistakin puvuista ja lavasteista. Lisäksi häntä inspiroi kaikenlaiset urbaanit tilat, luonnonmuodostelmat ja epätilat. Vuonna 2016 hän ohjasi ja lavasti teoksen RAKSA – Tanssia työmaalla yhteistyössä STARAn kanssa, sekä tanssi teoksessa itse.

Pukuja ja lavasteita Stenius on suunnitellut muun muassa ohjaaja Mira Laineen, koreografi Anna Venäläisen ja koreografi Ken Main teoksiin sekä DanceAbility Finlandin Kaaos Companylle. Esityksiä on ollut muun muassa KIASMAssa ja Stoassa. Stenius ja koreografi Mirva Keski-Vähälä ovat tehneet yhteistyötä vuodesta 2008 lähtien. 

www.reijastenius.com

****

Satu Tuomisto

Satu Tuomisto on valmistunut nykytanssikoreografiksi vuonna 2000 Lontoossa. Hänen teoksiaan on esitetty Englannissa, Kolumbiassa, Etelä-Koreassa, Japanissa, Saksassa, Hollannissa, sekä Suomessa muun muassa Suomen Kansallisbaletissa, Kiasmassa, Täydenkuun Tansseilla, Zodiak – Uuden tanssin keskuksessa ja Oulun kaupunginteatterissa.

****